Двойният убиец от Джебел Мерт Мехмед

Жителите на Джебел настръхнаха от ужас, след като в града плъзна информация, че страховитият касапин наркоман Мерт Мехмед може да излезе на свобода. Той бе осъден на 30 години затвор заради убийството на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеричка Джейда през 2014 г. Заклал майката и детето, за да открадне пари за дрога от дома им, стана ясно по време на съдебния процес.

В социалната мрежа се появиха коментари на местни хора, които се гневят на закона, който позволява на подобни жестоки криминални типове да дишат въздух извън килите. Други са на мнение, че появата на касапина може да доведе до саморазправа с него. Някои от коментаторите пък не вярват това да се случи. На мнение са, че двойният убиец едва ли би дръзнал да се появи в града, защото бил наясно, че може да го сполети гневът на местните.

Според разнеслите се слухове съвсем реална била възможността ужасяващият убиец да бъде пускан в отпуска от затвора. С произнасянето на присъдата от 30 години затвор Мерт бе пратен да я изтърпява при строг режим в Пловдивския затвор. Юристи обясняват, че той може да бъде заменен с по-лек, което щяло да отвори възможност пред осъдения да бъде пускан в отпуски, съобщава регионален сайт. Подобна мярка би могла да бъде взета предвид младата възраст на затворника към момента на извършване на престъплението. Тогава той е едва 18-годишен и все още е ученик в местната гимназия по тютюн. Плюс в негова полза би се оказало и доброто му поведение в пандиза. Юристи са категорични, че жителите на малкия родопски град няма от какво да се тревожат, защото има още време, докато дойде моментът, в който Мерт може да претендира за отпуска. Касапинът е зад решетките от пет години, а по думите на прависти той трябва да изтърпи поне още няколко от наказанието си, за да има право да иска облекчаване на режима.

Осъденият трябваше да изплати кръвнина в общ размер на 450 000 лева на близките на жестоко погубените майка и момиченцето й, но до този момент Мерт не е дал и един лев. Според запознати заради заплахи родителите на убитата млада жена се изнесли от България около седмица след като погребали дъщеря си и внучката си. Покрусените от мъка хора напуснали страната и заминали за Германия, а след застигналата ги трагедия изключително рядко се връщали в Джебел. Роднините на жертвите били предупредени да не ровят около убийството, за да не им се случи и на тях нещо лошо.

Веднага след откриването на закланите Джейда и Джейлян в града се понесоха както различни версии за причините за касапницата, така и за броя на извършителите. В крайна сметка осъден за двата отнети живота бе само Мерт Мехмед.

Според прокуратурата 18-годишният ученик се вмъкнал въоръжен с брадва, за да краде в чуждото жилище в нощта срещу 21 април 2014 г. Джейлян обаче се събудила и се развикала. Той я ударил с брадвата и майката паднала върху спящото дете. То се събудило, при което Мерт му нанесъл първия удар с острието, който бил смъртоносен. Въпреки това ученикът ударил момиченцето повторно. След като убил майката и детето, Мерт завил телата с одеяло и преровил апартамента. Успял да открие между 250 и 300 лева, прибрал ги, взел и два мобилни телефона и изчезнал. Прибрал се в жилището си, което е в съседния блок, и легнал да спи. На другия ден отишъл на пазар с майка си. С откраднатите пари си купил нови маратонки и мобилен телефон.
Той е арестуван пет дни след двойното убийство и оттогава е зад решетките. Заради страх от линч дори в началото на разследването Мерт не е искал промяна на мярката „задържане под стража“ в по-лека.

Касапницата в турско шоу

Продуцентите на турско шоу се интересували от касапницата в Джебел. Журналистите от предаването, което се занимава със заплетени криминални истории, искали да снимат епизод за убийството на Джейлян и Джейда. За съдействие те се свързали с най-близката приятелка на закланата млада майка. Очаквали тя да разкаже всички подробности за случая, които знае. Репортерите очаквали да научат факти от личния живот на жертвите, техните близки, както и за задържания Мерт. Впоследствие проектът не бил осъществен, защото въпросната приятелка била застигната от лични проблеми в семейството и не успяла да се срещне с журналистите.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук