Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви по време на пресконференция, че САЩ играят „опасна игра“ в ситуацията със Сирия, която може да разтърси целия регион, съобщават руските медии.

Американците, разбира се, трябва да разберат, че процесите, които с тяхно участие се развиха в Североизточна Сирия през последните няколко години, са просто пряко нарушение на изискванията на резолюция на Съвета за сигурност относно спазването на териториалната цялост и суверенитет на Сирийската арабска република„, коментира руският първи дипломат.

Както отбеляза Лавров, САЩ „организираха квазидържавни структури, осигуриха им поминък и жизнеспособност и много активно популяризираха кюрдската тема„.

При това по такъв начин я популяризираха, че това предизвика възражение сред арабските племена, традиционно живеещи на тези територии. Това е много опасна игра. И сега се убедих, когато бяхме онзи ден в Ирак, разговаряхме с иракските кюрди… те са изключително разтревожени от обстоятелството, че такова лесно справяне с изключително деликатна тема може да разбуни целия регион, а това трябва да се избегне на всяка цена„, подчерта руският външен министър.

По-рано американският президент Доналд Тръмп увери, че САЩ не били изоставили кюрдите и им изпращат материална помощ и оръжие.

В началото на октомври Турция обяви възможността да започне военна операция в Североизточна Сирия.

Американският сенатор Линдзи Греъм отбеляза, че САЩ ще наложат санкции срещу Турция, ако Анкара „нахлуе в Сирия“.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук