Румен Радев, снимка; Lupa.bg

Хората от България и от Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не поводи, които ни разделят. Това заяви президентът Румен Радев в Смолян.

Държавният глава посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство.

„Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа“, категоричен е Румен Радев.

Президентът посочи, че българската позиция е и в интерес най-вече на Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната.

По думите на Радев, е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова e организирал консултативната среща по темата.

Държавният глава подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно българската позиция.

Не е работа на политиците на Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Северна Македония„, изтъкна още президентът Радев и допълни, че e поканил у нас колегата си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в длъжност.

Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение„, заяви българският президент.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук