Иван Портних

Репортер по темата: Нина ДИМИТРОВА, News24bg.com

Иван Портних печели нов мандат като кмет на Варна, показват екзитпол резултатите.

Снимка 450950

Той победи на балотажа Костадин Костадинов от партия „Възраждане“.  

Според „Галъп“ Портних е подкрепен от 61.7%, а за Костадинов са гласували 33.9%.

Снимка 450941

По данните на „Алфа Рисърч“ избирателната активност във Варна днес е достигнала до 31.2%. За Портних те дават 60%, а за Костадинов – 36%.

Портних събра 49.29% – около 500 гласа не му достигнаха за победа на първия тур. Костадинов беше с подкрепа от 14.3% на първи тур.

Благодаря. Приемам този кредит на доверие от страна на гражданите с огромна отговорност, заяви Иван Портних пред журналисти в изборната нощ. Той обеща в следващите четири години да работи заедно с екипа си резултатно и ефективно за Варна.

Портних заяви, че активността и във Варна е средна за страната, а по-високата избирателна активност на втория тур е реакция на усещането за предизвестен финал.

От ГЕРБ са подали съответните сигнали за нарушения на изборния процес, включително и за удари под кръста.

Успяхме да убедим доста хора във Варна, но огромна част решиха, че изборите не ги интересуват, коментира Костадин Костадинов след публикуването на първите резултати от балотажа. Според него на балотажа е имало „срамно ниска“ активност, което по думите му означава, че хората не се интересуват кой ги управлява. Но Костадинов подчерта, че борбата тепърва започва.

Не можахме да убедим хората във Варна, че от изборите нещо зависи. Опитахме да им покажем – че могат да изберат между свободата и мафията, не успяхме, каза още той.

Изборният ден в община Варна приключи, активността е 28,76 на сто, обяви председателят на ОИК Велин Жеков, цитиран от БТА. Според него до урните са отишли 82 055 души от имащите право на глас близо 285 000.

В гласуването за общински съветници ГЕРБ събра 32.16%, „БСП за България“ – 14.20%, партия „Възраждане“ – 7.65%, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ – 7.29%, „Демократична България“ – 6.75%.

Портних беше кандидат на ГЕРБ за кмет на община Варна на частичните местни избори на 30 юни 2013 г., които спечели на втори тур на 7 юли 2013 г. Избран на първи тур за кмет на община Варна през октомври 2015 г. за мандат 2015-2019 г.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук