Уилям Тейлър пред Конгреса: Тръмп повече го е грижа да се разследва Байдън от Украйна

0
8186

Топ дипломатът на САЩ в Украйна Уилям Тейлър заяви, че посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд е споделил пред член на екипа му през юли, че президентът Доналд Тръмп го е грижа повече за разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън от Украйна, информира The Hill.

Тейлър описа разговора по време на започналото днес първо публично изслушване в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ, което е свързано с процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Според Тейлър разговорът се е провел на 26 юли, ден след телефонен разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски, по време на който американският лидер е повдигнал темата да се разследва намеса на изборите през 2016 г. и семейството на Байдън.

Посланик Гордън Съндланд се обади на президента Тръмп и го уведоми за срещите си в Киев. Член на моя екип е чул президента Тръмп да пита посланик Съндланд по телефона за „разследванията„, прочете Тейлър писмените си показания.

Посланик Съндланд каза на президента Тръмп, че украинците са готови да започнат. След разговора с президента Тръмп служителят от моя екип е попитал посланик Съндланд какво мисли президентът Тръмп за Украйна. Посланик Съндланд отговори, че президентът Тръмп го е грижа повече за разследванията срещу Байдън, за което (адвокатът на Тръмп, Руди) Джулиани натиска„, продължи Тейлър.

Посланикът на САЩ в Украйна разкри още, че Съндланд е направил коментарите след среща с топ съветник на Владимир Зеленски в Украйна, а именно Андрей Ермак.

Съндланд, който даде показания пред комисии при закрити врата преди Тейлър, е заявил, че е казал пред Ермак по време на среща на 1 септември, че помощта за Украйна вероятно няма да бъде отпусната, докато Киев не направи публично обръщение за разследвания, свързани с изборната намеса през 2016 г. и връзките на Хънтър Байдън с украинската енергийна компания „Бурисма“.

Тейлър и Джордж Кент, високопоставен представител на Държавния департамент, дават показания днес като част от първото изслушване в Конгреса.

Тръмп твърди, че не е нарушил закона при разговора си със Зеленски, описвайки телефонното обаждане като „перфектно“. Американският лидер каза, че е поискал от Украйна да разследва корупцията и че коментарите му нямат нищо общо с политиката.

Тейлър даде показания при закрити врата във връзка с разследването на 22 октомври. Показанията му бяха публикувани от долната камара на Конгреса през миналата седмица, което доведе до разследване за импийчмънт.

Той описа усилия на американската администрация, ръководени от Джулиани, за оказване на натиск върху Украйна с цел политическа облага. Тейлър подчерта, че не заема страна, нито в полза на републиканците, нито в полза на демократите, по време на изслушването и че само се обляга на фактите, които знае.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук