Снимка: БГНЕС

ОССЕ подкрепя БСП за партийната субсидия. Това стана ясно от брифинг на социалистите. Левите искат мнозинството да преразгледа темата за държавното финансиране на партиите.

Заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин припомни, че партията му е поискала становище от ОССЕ по темата. Според мнението на организацията, изпратено до БСП, законодателните измененията за субсидията драстично намалявали публичното финансиране.

ОССЕ е притеснена от това ,че се въвеждат корпоративни дарения. Според организацията се нарушавал политическия плурализъм.

Припомняме, че Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с промяната във финансирането на политическите партии.

На 4 юли депутатите решиха окончателно партийната субсидия да стане 1 лев. Преди това депутатите се скараха за субсидиите в пленарна зала.

Корнелия Нинова заяви, че въпреки опитите БСП да бъде унищожена, тя ще оцелее след моркова, тоягата и финансовата диета на ГЕРБ.

На 12 юни след дебати в пленарна зала предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина на първо четене със 117 гласа „за“ и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването „Шоуто на Слави“ по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

След това социалистите поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента да разговарят за субсидиите.

По-късно премиерът обяви, че ще свика коалиционен съвет за партийните субсидии. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

КОМЕНТИРАЙ РЕЗ ФЕЙСБУК
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук